Hildegard seura logo

Liity tästä

speltti

Hildegaardin keittiö

AAMIAINEN

Hildegaargin mukaan aamiaisen pitää aina olla lämmin, minkä takia puuro sopii mainiosti. Spelttihiutalepuuro on hyvin ravitsevaa ja antaa tulevaksi päiväksi mielenlujuutta.

Spelttipuuro

noin 8 hengelle

4 kuppia (n. 240 ml) spelttihiutaleita
8-10 kuppia vettä
2-3 viipaloitua omenaa
2 veitsenkärjellistä galangaljuurta ja raimikinjuurijauhetta, paljon kanelia
2 teelusikallista hunajaa
2 ruokalusikallista mantelirouhetta
2 teelusikallista piharatamonsiemeniä (psylliumia)

Hiutaleet keitetään välillä sekoittaen; lisätään omenaviipaleet, hunaja ja mausteet ja keitetään tasaisella lämmöllä kunnes viipaleet ovat pehmeitä. Päälle ripotellaan mantelit ja piharatamonsiemenet. Syödään lämpimänä. Diabeetikolle suositellaan lisättäväksi hunajan sijasta hedelmäsokeria.

Terveellinen uppomuna

1 kuppi vettä

1 kuppi viiniä

1 kananmuna

suolaa

Vesi ja viini kiehautetaan. Otetaan kattila pois tulelta tai säädetään liesi 1-asentoon. Odotetaan, että viinivesi lakkaa kiehumasta. Munan rakenne rikotaan ja se valutetaan varovasti viiniveteen kypsymään n. 4 minuutiksi. Muna nostetaan siivilällä lautaselle. Nautitaan aamiaiseksi spelttileivän kanssa. Muina aikoina sopii syötäväksi spelttisalaatin kera.

Köyhät ritarit spelttileivästä
1-2 ihmiselle

spelttileipää siivuina
1/2 l maitoa
1 kananmuna
öljyä tai voita paistamiseen

Muna rikotaan maitoon ja leipäviipaleet kastetaan muna-maitoseokseen.
Paistetaan voissa tai öljyssä molemmilta puolilta kullanruskeaksi.
Tarjotaan kanelin, raastetun sitruunankuoren tai hedelmämarmeladin kanssa.

Speltti-heravohvelit

300 g spelttitäysjyväjauhoja
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
0,5 l heraa tai kirnupiimää
100 g hunajaa
50 g voita
3 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset erikseen

Sekoita spelttitäysjyväjauhoon kaneli, neilikka ja leivinjauhe.
Lisää vähitellen hera tai kirnupiimä.
Sekoita hunaja, voi ja keltuaiset ja lisää voimakkaasti vatkaten jauhoseokseen.
Sen jälkeen vatkaa valkuaiset, lisää hippunen suolaa ja lisää taikinaan.
Paista vohvelit vohveliraudalla keskilämmöllä kullankeltaisiksi.
Tarjoile hillon kanssa.

KEITOT

Hildegard piti keittoa välttämättömänä apuna sairauksien hoidossa ja paaston aikana. Keiton arvo niin sairaalle kuin terveellekin ihmiselle oli se, että ne avaavat ja valmistavat vatsan ruuansulatusta varten.

Speltti-vihanneskeitto

30 g voita
1/2 sipulia
60-80 g spelttisuurimoita tai -ryynejä
250 g vihanneksia
1 1/2 l vettä tai lihalientä
suolaa
hyppysellinen muskottia, galangaljuurta, raimikinjuurijauhetta ja timjamia.

Kuullota pilkotut sipulit voissa, lisää speltti ja raastetut vihannekset ja sekoita vähän aikaa. Lisää vesi tai lihaliemi, samoin mausteet, ja keitä noin 10 minuuttia. Koristele ruohosipulilla.

Speltti-yrttikeitto

80 g spelttijyviä
2 litraa vettä
500g naudanlihaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
2 rkl viinietikkaa
galangaljuurta
raimikinjuurijauhetta
muskottia
iisoppijauhetta
100g tuoreita lääkekasveja oman valinnan mukaan
kermaa

Laita spelttijyvät kiehumaan veteen, keitä ja jätä jyvät turpoamaan lieden reunalle. Lisää jäähtyneeseen jyvänesteeseen jauhettu liha, hienonnettu sipuli sekä kuivat mausteet ja keitä seosta uudelleen n. 1,5 tuntia.

Erottele naudanliha keitosta ja käytä se hyödyksi muualla keittiössä. Lisää keittoon osa tuoreista yrteistä hienonnettuna. Soseuta keitto ja painele se siivilän läpi. Kiehauta keitto vielä uudestaan ja lisää kermaa sekä tarvittaessa mausteita. Murskaa valkosipulin kynnet joukkoon ja koristele keitto lopuilla yrteillä ennen tarjoilua.

Kermainen spelttikeitto

70 g voita

5 rkl spelttijauhoja

1 litra vettä tai kasvislientä

suolaa

muskottipähkinää

basilikaa ja persiljaa

Sulata voi ja ruskista spelttijauhoja kevyesti, samalla sekoittaen. Lisää vettä tai kasvislientä, mausta suolalla, muskottipähkinällä ja basilikalla. Hauduta vielä 5 minuuttia ja koristele ennen tarjoilua hienonnetulla persiljalla.

Kurpitsakeitto

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
vähän voita
800 g kesäkurpitsaa tai keltaista kurpitsaa
5 dl kasvislientä
2,5 dl valkoviiniä
1,25 dl smetanaa
suolaa
galangaljuurta
raimikinjuurijauhetta
muskottia
tuoretta persiljaa
tilliä
timjamia

Kuori ja pilko sipuli ja kuumenna voissa. Kuori kurpitsa ja leikkaa paloiksi, heitä siemenosa pois. Keitä kasvisliemessä ja valkoviinissä pehmeäksi ja soseuta. Lisää hapankerma, mausteet ja yrtit sekä viimeisenä murskatut valkosipulinkynnet.

Lisuke: Keittoon voi lisätä myös kastanjapyreetä tai tuoretta kastanjaa.

Kikhernekeitto

Kikhernekeitto

120 g kikherneitä
1 litra vettä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
vähän voita
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
galangaljuurta jauheena
raimikinjuurta
sarviapilaa

Kikherneitä liotetaan yön yli ja liotusvesi kaadetaan pois. Kuumennetaan uusi vesi ja kikherneet keitetään pehmeiksi ja soseutetaan. Kypsennysaika on noin 90 minuuttia. Sipuli pilkotaan, kuumennetaan voissa, lisätään jauhot ja sitten myös kikhernesose. Kaikki kiehautetaan ja tarvittaessa lisätään vettä. Lopuksi lisätään mausteet ja kaikkein viimeisimpänä puristettu valkosipuli.
Varioiminen: Voi lisätä muita kasviksia, kuten fenkolin mukuloita, porkkanoita tai voissa kuumennettua salviaa .

Manteliborssikeitto

1 kg punajuuria

1 rkl voita

1 sipuli

1 porkkana

1/2 sellerimukulaa,

1 valkosipulinkynsi

1/2 tl galangaljuurta

neilikkaa

raimikinjuurta

3-4 kuppia smetanaa

1 rkl sitruunamehua

3 kuppia kanalientä

1 kuppi manteleita

Juurekset raastetaan karkeaksi raasteeksi. Sipuli kuumennetaan voissa, lisätään raastetut juurekset ja mausteet sekä kanaliemi ja keittoa kiehutetaan noin 20 minuuttia. Keitto soseutetaan ja maustetaan sitruunamehulla. Lopuksi lisätään valkosipuli. Kerma ja mantelit soseutetaan ja keitto tarjoillaan mantelikerman kera.

PÄÄRUUAT

Paistettu selleri

2 juuriselleriä

1 sitruunan mehu

pippuria, suolaa

3 rkl spelttijauhoja

2 rkl auringonkukkaöljyä

Leikkaa puhdistetut juurisellerit viipaleiksi. Purista päälle sitruunamehua. Ripottele päälle mausteet ja anna maustua hetken aikaa. Paneroi selleriviipaleet spelttijauholla ja paista öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Punajuurimuhennos

800 g punajuurta

runsaasti sitruunamehua

suolaa

kuminaa

raimikinjuurijauhetta

fariinisokeria

1 lasi punaviiniä

Punajuuret pilkotaan pieniksi paloiksi ja keitetään sitruunamehun ja vähäisen veden kanssa pehmeiksi. Keitinveteen lisätään hieman suolaa. Kun punajuuret ovat pehmeitä, lisää kumina, hieman fariinisokeria, raimikinjuurijauhe ja punaviini. Valmista muhennos. Sen voi vielä lämmittää tai antaa paistua hieman uunissa.

LEIVONNAISET

Galangaljuurikeksit 

250 g     voita

500 g     spelttihiutaleita

2           munaa

vaniljaa

150 g     raakasokeria

2 rkl       galangaljuurijauhetta

2-3 rkl    spelttijauhoja

Sulata voi pannulla. Lisää spelttihiutaleet. Anna voin imeytä ja paista, kunnes hiutaleet saavan hieman väriä. Anna jäähtyä. Vaahdota munat, sokeri, vanilja ja galangaljuuri. Lisää spelttihiutaleet ja -jauhot ja sekoita huolellisesti. Muotoile kahden teelusikan avulla taikinasta pikkuleipiä uunipellille. Paista 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Reseptit käänsivät: Aila Helistenkangas, Lotta Hietalahti, Hilda Holmi, Saga Jarva, Henna Kallunki, Anni Keränen, Meeri Kivikallio, Ivana Kováčová, Emilia Käsmä, Vilma Lehto, Eveliina Oinas ja Elisa Seppälä.

Laita jakoon jos tykkäsit 🙂Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone